Ga terug

Fantastische Fabelwezens

Waar verhalen tot leven komen

Zaterdag 12 oktober 2024 tot en met zondag 9 maart 2025
Inbegrepen bij het entreeticket en gratis voor abonnementhouders!

 

 

Overal in het park zijn levensgrote fabelwezens te ontdekken: veel figuren bewegen en maken geluid. De kleurrijke fabelwezens zijn speciaal voor het Arnhemse dierenpark ontworpen en vertellen een spannend verhaal met diverse verwijzingen naar bestaande diersoorten. Een avontuurlijk evenement voor jong en oud! 

 

Bekende fabelwezens
Er zijn tientallen bekende fabelwezens, vaak op levensgroot formaat, te ontdekken in ons park. Bezoekers bewonderen beroemde figuren als de draak, eenhoorn, centaur, zeemeermin, Minotaurus, feniks en bijvoorbeeld het monster van Loch Ness. Maar ook minder bekende fabelwezens als de mantichora, basilisk, mandragora en boomnimfen komen voorbij.Veelal verwijzen deze wezens naar bestaande diersoorten en vormen zij de inspiratie voor talloze bijzondere verhalen uit culturen over de hele wereld.

Wist je bijvoorbeeld dat er wordt gezegd... dat de mythe van zeemeerminnen te herleiden is tot zeemannen die zeekoeien hebben gezien. 

Yeti - zeemeermin - pegasus

Yeti - zeemeermin - pegasus

Dolfje Weerwolfje neemt je mee op avontuur

Dolfje Weerwolfje neemt je mee op avontuur

 

Dolfje Weerwolfje-audiotour in samenwerking met Paul van Loon
Eén van de bekendste fabelwezens is natuurlijk de weerwolf! En wie is de populairste weerwolf van Nederland? Juist, Dolfje Weerwolfje! In samenwerking met de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon hebben we een bijzonder verhaal bedacht dat zich afspeelt in Burgers’ Zoo. Dolfje Weerwolfje logeert ’s nachts in het Arnhemse dierenpark en beleeft een spannend avontuur dat hem langs diverse fabelwezens leidt. Jong en oud kunnen de audiotour tijdens dit evenement volgen, zowel in het Nederlands als in het Duits.

 

Een spannend avontuur in ‘Het Duistere Woud’ 
Echte waaghalzen (vanaf ongeveer tien jaar) gaan in een mysterieus doolhof op zoek naar de Minotaurus. Op een speciale locatie in het dierenpark ontdekken bezoekers ‘Het Duistere Woud’ waar extra spannende fabelwezens als Cerberus, de mantichora en bijvoorbeeld ook de basilisk te ontdekken zijn. Ouders en kinderen beslissen zelf of ze deze extra figuren willen bekijken.  

In 'Het Duistere Woud' staan extra spannende fabelwezens

In 'Het Duistere Woud' staan extra spannende fabelwezens

 

Zoek naar de schat van de draak 
Briesend van woede omdat avonturiers zijn schat probeerden te stelen, heeft de draak per ongeluk de schatkist in zijn klauwen open laten springen. De inhoud is overal verspreid in het zand terechtgekomen. Jonge avonturiers schieten te hulp en graven de schat op om alles weer compleet te krijgen. Naast het schatgraven bemensen dierentuingidsen op diverse locaties in het park informatiestands waar ze tekst en uitleg geven over bestaande diersoorten die fabelwezens hebben geïnspireerd, of die bijvoorbeeld zelf een wonderlijk, haast fabelachtig voorkomen hebben.

Veel gestelde vragen over Fantastische Fabelwezens

Er zijn geen extra kosten verbonden aan het evenement Fantastische Fabelwezens in Burgers' Zoo. Je hebt alleen een geldige toegangskaart of een geldig abonnement nodig.

Fantastische Fabelwezens loopt van 12 oktober 2024 tot en met 9 maart 2025.

De audiotour is beschikbaar in de Nederlandse en Duitse taal. Via elk type smartphone kan deze worden beluisterd door gemakkelijk de QR-code op het spandoek bij de Coffee Corner te scannen of de QR-codes te scannen die bij de fabelwezens te vinden zijn.

Fantastische Fabelwezens is voor jong en oud. 'Het Duistere Woud' heeft de geadviseerde leeftijd van 10 jaar en ouder.

Ja, de route van de Fantastische Fabelwezens is toegankelijk met rolstoel, scootmobiel of kinderwagen. Het doolhof in ‘Het Duistere Woud’ is niet toegankelijk met de rolstoel, scootmobiel of kinderwagen.

De fabelwezens zijn met veel zorgvuldigheid en nauwkeurigheid met de hand gemaakt. Daarom vragen we om de fabelwezens niet aan te raken om ze in perfecte staat te houden. 

Mensen raken al tienduizenden jaren gefascineerd door dieren en natuur. In vroegere tijden hadden mensen vaak geen idee hoe bepaalde natuurverschijnselen ontstaan: wanneer het bijvoorbeeld bliksemde, was een oppergod woedend en wierp hij zijn machtige bliksemschichten als gevaarlijke wapens naar de aarde. Dankzij de moderne wetenschap leren we steeds meer over hoe dieren leven en hoe de natuur in elkaar steekt. 
 
Waarschijnlijk hebben dergelijke menselijke verklaringen voor bijzondere gebeurtenissen en onbekende dier- en plantensoorten bijgedragen aan het ontstaan van verhalen over allerlei fabelwezens. Veel verhalen over fabelwezens staan symbool voor het onderscheid tussen goed en kwaad en moreel en immoreel gedrag. Ze kennen dus hun oorsprong in cultureel bepaalde normen en waarden. In veel gevallen verwijzen fabelwezens bovendien rechtstreeks naar specifieke bestaande dier- en plantensoorten, of zijn ze er zichtbaar door geïnspireerd.  
 
Het evenement ‘Fantastische Fabelwezens’ wil daarom niet alleen vermaken en verwonderen.  Wij willen mensen ook prikkelen om dieper te duiken in deze wonderlijke verhalen met hun talloze verwijzingen naar natuur, cultuur en geschiedenis. Wij hopen dat jullie genieten van een sfeervolle tocht langs zeer uiteenlopende fabelwezens en volop geïnspireerd raken!  

Het evenement vindt plaats in Burgers’ Zoo. Gedurende deze periode zijn de fabelwezens over het park verspreid te vinden. Er wordt een plattegrond uitgedeeld bij de entree.

Op dit moment is er geen speciaal kortingstarief beschikbaar om alleen het evenement (kortstondig) te bezoeken.

Uiteraard is het maken van een foto bij de draak, Minotaurus of een van de boomnimfen al een mooie herinnering op zich! Ook verkoopt de Parkwinkel tijdens het evenement Dolfje Weerwolfje boeken en andere merchandise.

De educatieve Dolfje Weerwolfje-audiotour langs de fabelwezens is dagelijks beschikbaar gedurende het evenement. Echte waaghalzen kunnen zich, ook dagelijks, begeven in het mysterieuze doolhof van de Minotaurus in ‘Het Duistere Woud’.