Ga terug

Educatie in Burgers' Zoo

Belangrijke pijler

Belangrijke pijler

Educatie vormt één van de hoofddoelen van ons park. Zoals we in onze missie beschrijven, streven we ernaar om ‘zoveel mogelijk mensen de verwonderlijke wereld van de natuur te laten beleven om ze daarmee te inspireren, iets mee te geven, zo mogelijk hun gedrag te beïnvloeden en ze samen te laten genieten van alles wat de natuur ons geeft.’

Met name bij ‘het iets meegeven’ en ‘het gedrag beïnvloeden’ speelt educatie een belangrijke rol. Als onze bezoekers het park weer verlaten, hopen we dat we hen niet alleen hebben geënthousiasmeerd voor dieren en natuur, maar ook dat we hun gedrag ten aanzien van dieren en natuur wezenlijk hebben beïnvloed. In de ideale situatie gaan onze bezoekers zich actief inzetten voor natuurbehoud.

Wist u dat?

Uit onderzoek onder dierenparken blijkt dat mensen een bezoek aan een dierenpark als een educatief uitje zien en dat mensen hier ook groot belang aan hechten. Voor de dierenparken die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) vormt educatie dan ook één van de hoofdpijlers in de filosofie van elk park.

Kennis middels beleving

We willen bezoekers allereerst een heel persoonlijke ervaring met dieren en natuur laten beleven. Door gasten op ontdekking te laten gaan in het tropisch regenwoud, de rotswoestijn of het tropisch koraalrif ervaren ze zelf met alle zintuigen de pracht van dieren en natuur. Vervolgens proberen wij hen op uiteenlopende wijzen van extra informatie te voorzien middels rondleidingen, lezingen en de vele andere middelen die op deze pagina worden genoemd.

Voor iedereen wat wils

Natuurlijk zijn kinderen een belangrijke doelgroep voor educatie, maar zeker ook volwassenen. We brengen een gelaagdheid aan in het educatieve aanbod en kunnen instellingen die bewust uitgebreide verdieping zoeken, zoals universiteiten, ander onderwijs en de zakelijke markt van een op maat gesneden educatief programma voorzien.

Met deze middelen geven we invulling aan educatie

Educatieborden in het park

In ons park zijn meerdere educatieborden te vinden. De educatieborden geven onze bezoekers meer informatie over de dieren die te bewonderen zijn. Tijdens hun bezoek kunnen zij soortborden, themaborden, tijdelijke beborden en tentoonstellingshuisjes tegenkomen!

Burgers' Zoo Snapshot

Door middel van dit spel kan jij vanaf thuis op de bank, spelenderwijs, kennis maken met de dieren en ecodisplays in ons park. Door middel van het spel ervaar jij hoe de ecodisplays eruit zien en welk dier waar leeft.

Parkgids

Door middel van de Parkgids kan je meer verdieping krijgen over onze dieren en ecosystemen. Elk hoofdstuk eindigt met een 'achter de schermen' pagina. Hierin leggen we uit wat de bezoeker niet ziet tijdens een bezoek aan ons park.

Educatieve evenementen in schoolvakanties

Burgers' Zoo organiseert het hele jaar educatieve evenementen in het park tijdens schoolvakanties. Tijdens de evenementen bieden we op verschillende manieren educatie aan die passen bij het evenement! 

Gidsen en infotafels

Tijdens een bezoek aan het park zijn gidsen en infotafels te vinden. De gidsen geven uitleg aan bezoekers met materiaal. Op deze manier kunnen bezoekers op een laagdrempelige manier praten met experts. Zo vertellen onze Mangrove-gidsen bezoekers met een schaalmodel over de degenkrabben.

Speurtochten

De speurtochten in het park zijn voor kinderen die het park net even actiever willen ervaren. Op onze site zijn de speurtochten, voor verschillende leeftijden, uit te printen. De speurtochten vinden plaats door verschillende delen van het park. Op een speelse manier leren kinderen over dieren!

Kidsclub

De kidsclub is een club van enthousiaste jonge Burgers' Zoo-fans. De kidsclubs zijn kleine en vaste groepen kinderen die maandelijks samenkomen gedurende een heel schooljaar. Tijdens elke bijeenkomst leren de kinderen op een speelse en inhoudelijke manier over dieren en natuur.

Kindercolleges

Zes keer per jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een kindercollege. Tijdens deze kindercolleges leren jonge en enthousiaste jaarkaarthouders over een specifiek onderwerp, zoals bedreigde vogels of voeding van de dierentuindieren. De kindercolleges vinden plaats in het Safari Meeting Centre.

Familieactiviteit met een gids

Wij bieden familieactiviteiten met een gids aan in ons park. Abonnementhouders hebben, op aanmelding, de mogelijkheid om een gids te krijgen. De gids kan hen een rondleiding of een workshop aanbieden!

ZieZoo

Zes keer per jaar ontvangen abonnementhouder gratis het dierentuinmagazine ZieZoo. In elke ZieZoo worden abonnementhouders bijgepraat over een dier, plant, ontwikkeling in ons park, nieuw onderzoek en natuurbehoud.

Kids & Zoo

Vier keer per jaar ontvangen abonnementhouder eveneens gratis een dierentuinmagazine voor kinderen, de Kids & Zoo. In dit speciale magazine voor onze jonge abonnementhouders vertellen we op informatieve wijze over de dieren in ons park

Avondlezingen

Tijdens onze avondlezingen hebben (met name) onze abonnementhouders de mogelijkheid om te luisteren naar interne en externe sprekers. De lezingen gaan over specifieke onderwerpen. De avondlezingen vinden plaats in ons Safari Meeting Centre.

Themawandelingen

Wanneer u abonnementhouder bent, kunt u kiezen voor onze themawandelingen. Beleef ons park op een andere manier! De abonnementhouder leert op deze manier nog meer over ons park. Wanneer u liever geen rondleider wil, kunt u kiezen voor onze themawandelingen op papier.

Lezingen

De dieren(tuin)wereld combineren met het dagprogramma van uw zakelijke groep? Dan kunt u kiezen voor een lezing en/of presentatie. Meerdere dierentuin-stafleden van ons park geven lezingen. Op deze manier worden hoogopgeleiden geënthousiasmeerd voor dieren, dierentuinen en natuur.

Bio-inspiratie

De huid van een haai, het leiderschap van een gorilla en de samenwerking van stokstaartjes zijn slechts enkele voorbeelden van inspiratie voor uw organisatie uit de natuur. Niets menselijks is de dieren vreemd: zelfs niet qua managementvraagstukken en boekhoudkundige uitdagingen.

Workshops

Samen met een gids gaat u opdrachten uitvoeren in kleine teams. De opdrachten zijn vaak gericht op diermanagement en onderzoek. Workshops zijn een leuke manier om interactief aan de slag te gaan met groepen tijdens uw zakelijke evenement.

Online lesmateriaal voor basisscholen

Leren over de dieren(tuin)wereld? Bekijk ons online leermateriaal eens! Burgers’ Zoo heeft nieuwe, interactieve lesmaterialen ontworpen om op school te gebruiken. Op een kundige en interactieve wijze kunnen leerkrachten ons lesmateriaal behandelen in de klas!

Expert in de klas 

Altijd al een expert in de klas gewild? Dit kan! Op bassischolen kunnen gidsen les geven met PowerPoints en artefacten. Deze sessie is een perfecte voorbereiding op een schoolreisje. De gidsen kunnen educatie uitdragen en sympathie oproepen bij scholen en leerlingen!

Les op locatie

Incidenteel verzorgen dierentuin-stafleden lessen op locatie in ons park. Door les op locatie aan te bieden, wordt kennis gedeeld met partijen met wie wij graag samenwerken.

Werkbladen en/of opdrachten

Voor het voortgezet onderwijs hebben wij diverse werkbladen en opdrachtboekjes. In de werkbladen en/of opdrachten worden thema's behandeld die goed bij de visie en missie van Burgers' Zoo passen. De combinatie van onze werkbladen/opdrachten en de dieren(tuin)wereld heeft meerwaarde voor educatieve excursies.