Ga terug

Over Burgers' Zoo

Duik in 8 miljoen liter water, ga op avontuur in de overdekte jungle en bewonder de gieren in onze woestijn! Beleef 45 hectare dierenpark in Burgers' Zoo! Burgers’ Zoo onderscheidt zich van andere dierenparken door zijn ecodisplays, waar grootschalig natuurlijke leefomgevingen zijn nagebouwd waar de bezoeker samen met de natuur en dier onderdeel van uitmaakt.

Burgers' Zoo in vogelvlucht

Geschiedenis

Geschiedenis

Op 30 maart 1913 opent Faisanterie Buitenlust, de voorloper van het huidige moderne dierenpark Burgers' Zoo, voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Sinds de oprichting door Johan Burgers, de eerste eigenaar en naamgever van het Arnhemse dierenpark, is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven. Al vanaf de beginjaren baarde het dierenpark opzien door zijn gedurfde vernieuwingen, natuurlijk vormgegeven dierverblijven en de creatie van beleving bij de bezoekers. Burgers' Zoo kent een kleurrijke geschiedenis die het dierenpark heeft gevormd, zoals u het vandaag de dag in de bosrijke omgeving ten noorden van Arnhem aantreft.

Geschiedenis van Burgers' Zoo

Hier staan we voor

Burgers' Zoo kent vijf normen en waarden. Deze vijf punten vertegenwoordigen de zaken die wij als park het belangrijkst vinden en geven een strategisch kader bij de keuzes die er worden gemaakt.

Normen & waarden

  1. Het welzijn van de dieren staat voorop
  2. Zo veilig, natuurlijk en duurzaam als mogelijk is
  3. Bezoekers zijn belangrijk
  4. Verwonderen is bijzonder
  5. Innovatie is leuk en van levensbelang
Natuur en natuurbeleving zijn essentieel voor het welzijn van mensen. Het contact met de natuur heeft een direct positief effect op mensen en een blijvend effect op houding en gedrag jegens de natuur. Het directe contact met de natuur wordt steeds zeldzamer en Burgers’ Zoo zal een steeds belangrijkere rol kunnen vervullen in het verbinden van de mens met de natuur.
Onze visie op de toekomst en de toegevoegde waarde van Burgers' Zoo
Wij zien het als onze missie om (bedreigde) dieren te beschermen en te behouden en zo veel mogelijk mensen de verwonderlijke wereld van de natuur te laten beleven om ze daarmee te inspireren, iets mee te geven, zo mogelijk hun gedrag te beïnvloeden en ze samen te laten genieten van alles wat de natuur ons geeft.
De missie van Burgers' Zoo

Vanuit onze missie en visie zijn er 5 thema's waar wij ons hard voor maken:

Een bijzonder dagje uit

Een bijzonder dagje uit

Wij willen de bezoekers in ons dierenpark een onvergetelijke ervaring bieden waarbij ze zich verwonderen, genieten en zich samen één met de natuur voelen.  Hierin staat de natuurlijke en avontuurlijke beleving van bezoekers centraal. We laten niet alleen dieren zien, maar juist dieren in hun natuurlijke omgeving. Dat is terug te zien in de ecodisplays, waarbij dieren, planten en klimaat samen een echte leefwereld weerspiegelen.

Natuurbescherming

Natuurbescherming

Natuurbehoud vormt één van de hoofddoelen van ons park. We zien het als onze missie om (bedreigde) dieren te beschermen en te behouden en zo veel mogelijk mensen de verwonderlijke wereld van de natuur te laten beleven. We willen onze gasten graag inspireren, hun gedrag positief beïnvloeden en hen laten genieten van alles wat de natuur ons geeft. Niet alleen binnen ons park zetten we ons in voor natuurbehoud, maar ook daarbuiten. Zo beschermen we al ruim 30 jaar een natuurgebied in Belize ter grootte van 400 vierkante kilometer. Daarnaast steunen we Stichting Lucie Burgers, een stichting die  vergelijkend gedragsonderzoek bij dieren stimuleert en faciliteert. Ook steunen we Future For Nature.  Deze stichting reikt jaarlijks de Future For Nature Awards uit aan drie jonge, succesvolle natuurbeschermers die aansprekende resultaten hebben geboekt op het gebied van natuurbescherming.

Natuurbescherming
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Burgers’ Zoo gelooft al meer dan 100 jaar in duurzaam ondernemen en is daarom trots op de Gouden Gradatie van de Green Key. Ons park en ons Safari Meeting Centre zijn al sinds 2004 in het bezit van dit keurmerk, omdat we zeer verantwoord gebruik maken van energie en water en bovendien heel milieuvriendelijk werken. Daarnaast komt een deel van onze omzet ten goede van verschillende NGO's die het verschil maken op het gebied van natuurbehoud.

Duurzaamheid
Educatie

Educatie

Burgers’ Zoo houdt zijn dieren niet alleen om bezoekers een leuk dagje uit te geven. Wij willen ook dat gasten er iets van leren. De dieren vertegenwoordigen hierbij niet alleen hun wilde soortgenoten maar vormen ook de verbinding naar hun oorspronkelijke leefgebieden (biotopen) en de planten en dieren die daar in voorkomen.

Een dierentuin is een ideale plaats om je te verdiepen in de biologie van dieren (en planten). De basale informatie hiervoor kan iedere bezoeker bij Burgers’ Zoo via informatieborden bij de verblijven krijgen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo zijn er exposities, rondleidingen, lezingen, lessen en practica en krijgen abonnementhouders gratis een tweemaandelijks magazine waarin actualiteiten voorzien worden van interessante achtergrondinformatie.

Educatie in Burgers' Zoo
Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek doen vormt één van de hoofddoelen van ons park. We zien het als onze missie om (gedrags)onderzoek te faciliteren en initiëren om zo de kennis over dieren en hun natuurlijke omgeving te vergroten. Soms zijn onze biologen geïnteresseerd in de antwoorden op zeer specifieke vragen, waarbij de onderzoeksresultaten worden gebruikt om toekomstige beslissingen te nemen of leefomstandigheden verder te verbeteren voor de dieren. Bij andere diersoorten is in de literatuur nog niet veel bekend over bepaald gedrag en wordt hier gericht onderzoek naar gedaan. En in veel gevallen vervult Burgers’ Zoo een voortrekkersrol en is de informatie die wordt verzameld van wetenschappelijk belang om te delen met collega-dierenparken en aquaria. Niet alleen binnen ons park zetten we ons in voor onderzoek, maar ook daarbuiten.

Onderzoek

Samenwerkingen

Burgers’ Zoo is aangesloten bij verschillende (inter)nationale dierentuin- en aquariumverenigingen:

Daarnaast zijn wij aangesloten bij Club van Elf, een samenwerkingsverband van grote recreatieve bedrijven in Nederland.