In november zag een brillangoertje het levenslicht! Het knaloranje jong, wiens bijna lichtgevende vacht prachtig tegen de donkere kleur van volwassen soortgenoten afsteekt, trekt in de Rimba veel bekijks. Een leukere aanleiding om eens uitgebreid stil te staan bij de brillangoeren bestaat er natuurlijk niet!
Veel bezoekers vragen zich af of het kleintje misschien een bijzondere genetische mutatie heeft. Dat het bij wijze van spreken een soort albino is. Maar naar waarheid beantwoord, is het felgekleurde jong niet zo uniek. Veel van de ongeveer veertig soorten langoeren en de - in Afrika levende en nauw verwante - colobusapen baren jongen met een opvallende kleur. Zo krijgen de crèmekleurige hanoeman-langoeren uit India zwarte jongen, terwijl de bijna volledig zwarte colobusapen juist weer spierwitte jongen krijgen. En ook oranje als babyvachtje komt bij meer langoerensoorten voor. Hoe groot de variatie tussen de verschillende langoerensoorten ook is: per soort lijken alle jongen qua kleur op elkaar!
Van goede camouflage in verband met roofdieren is natuurlijk absoluut geen sprake; het felgekleurde jong valt aan de buik van de moeder behoorlijk op. Het ziet er echter naar uit, dat dit ogenschijnlijke nadeel meer dan gecompenseerd wordt door het voordeel dat de afwijkende kleur met zich mee brengt. Zolang het jong namelijk zijn oranje jasje draagt, willen alle vrouwtjes in de groep niets liever dan het jong dragen en vertroetelen. Dit fenomeen noemen biologen ‘allomothering’. De aap die met een oranje langoerenjong loopt, hoeft dus zeker niet de moeder te zijn! Soms ontstaat er zelfs letterlijk getouwtrek tussen twee of drie gewillige babysitters over wie het jong nu even vast mag houden. Gelukkig kunnen jonge langoeren wel tegen een stootje! Onderzoek aan wilde langoeren wijst uit dat de biologische moeder de vrije tijd – en de vrije handen – goed gebruikt. Zit haar jong bij de ‘oppas’, dan brengt ze meer tijd door met eten, maar vooral ook met sociale interactie met andere vrouwen.
Burgers’ Zoo is momenteel de enige dierentuin in Nederland waar deze fraaie apensoort te zien is. In het wild tellen brillangoeren niet tot de meest bedreigde apensoorten, maar in dierentuinen zijn deze vrij moeilijke kostgangers niet vaak te zien. Burgers’ Zoo coördineert het internationale fokprogramma voor de Europese populatie. Wij zijn daarom bijzonder blij met het kleine mannetje, dat op den duur ook binnen het fokprogramma een bijdrage kan leveren. Maar voordat het zover is, kunnen we nog even genieten van het aandoenlijke jong. U moet er wel een beetje snel bij zijn om het ‘oranjefeest’ te kunnen vieren. Op het staartpuntje begint het jong al donkerder te kleuren en over een maand of drie zal het de kleur van zijn ouders hebben. Dan valt het jong een stuk minder op en zullen de apen-babysitters hun taken neerleggen.
Woensdag 11 juni is er, één dag voor het WK, een fel oranje brillangoer geboren in Koninklijke Burge…
11 juni 2014
Voor het eerst in ruim 30 jaar is er in Nederland een exemplaar van de brillangoer ter wereld gekome…
23 november 2012
Het is eindelijk zo ver: we hebben brillangoeren aan onze collectie kunnen toevoegen! Ze zijn eind s…
1 oktober 2009