Eindelijk was het dit jaar weer zover: op 27 juli 2015 werd er een aardvarken geboren; de mascotte van de Bush. Een pasgeboren aardvarken is niet moeders mooiste. Naakt, te veel vel, te grote poten met enorme nagels en dan die oren! Deze zijn duidelijk te groot ten opzichte van de rest van het dier, maar ja, welke ledematen zijn er wel in proportie? In het begin heeft een aardvarkentje hangoren. Naarmate het ‘biggetje’ sterker wordt, gaan de oren langzaam omhoog. Dit is een goed teken: het dier voelt zich prettig en zijn gezondheid is oké! Maar doordat dit diertje er zo uitziet, heeft het iets magisch, iets wonderlijks.
Het kweken van aardvarkens was voor ons park jaren geleden bijna de gewoonste zaak van de wereld. De laatste jaren ging het echter helemaal niet zo goed meer met de kweek van de aardvarkens. Het laatste jong dat goed groot geworden is, is geboren in 2011. Daarna zijn er nog vier aardvarkens geboren, van twee verschillende moederdieren. Helaas zijn al deze dieren na één of enkele dagen na de geboorte overleden. Er waren verschillende oorzaken, maar een groot probleem is de lompheid van het moederdier. In de beginfase waarin de oortjes nog hangen, kan het kleine dier nog niet zo snel reageren en kan het gebeuren dat de moeder bovenop het jong gaat liggen, met alle gevolgen van dien.
Door al deze ervaringen was het Bush-team er extra op gebrand om het volgende aardvarkenjong groot te brengen.
Het moederdier van het huidige jong heeft al verschillende jongen gehad. Maar omdat ze slechts twee functionerende kwartieren van de uier heeft, was de verwachting dat zij het jong niet geheel zelfstandig groot zou kunnen brengen. Van tevoren werd dan ook afgesproken dat de verzorgers zouden bijvoeren vanaf de eerste dag en niet zouden afwachten hoe alles ging verlopen. Gelukkig bleek dit de juiste keus! Maar wat bleek, ondanks dat het dier bijgevoerd werd, bleef het ook drinken aan de uier bij de moeder. De dierverzorgers hebben dag en nacht het jonge aardvarken verzorgd en ook gestimuleerd dat het bij de moeder bleef drinken.
Het gewicht en de toename van het gewicht van het jonge aardvarken zijn belangrijke graadmeters voor de conditie en gezondheid van het ‘biggetje’. Dus dit is dan ook iets wat nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Elke keer voor en na de voeding wordt het dier gewogen. Een goed geboortegewicht ligt zo rond de 1200 gram en na een kleine gewichtsafname moet een jong zeer snel aankomen. En dit gebeurde gelukkig ook!
Het jonge aardvarken zal de tepel moeten vinden van de uier en dat gaat vaak ook niet vanzelf. Zeker de eerste dag is dat moeizaam voor het jong, omdat het nog zwak en moe is van de bevalling. Ook kan bij aardvarkens het toeschieten van de melk vaak lang kan duren, soms wel twintig minuten. Dit zorgt ervoor dat het jonge dier al uitgeput raakt door het zuigen aan de tepel voordat het überhaupt voedingsstoffen op kan nemen. Om de melkproductie goed op gang te laten komen, masseren de dierverzorgers regelmatig de uier en wordt het jong zo vaak mogelijk aan de tepels aangelegd.
Al deze moeite wordt gedaan om de populatie van aardvarkens in Europese dierentuinen in stand te houden. Burgers' Zoo is de coördinator van het stamboek van de aardvarkens, wat betekent dat wij onder andere bepalen welke dieren waar naar toe gaan zodat bijvoorbeeld inteelt wordt voorkomen. Door hard werken van de aardvarkens en de dierverzorgers verliep gelukkig met deze nakomeling alles goed, iets waarop we heel trots kunnen zijn!
Dinsdag 3 oktober 2023 is een bijna 3-jarig aardvarkenmannetje tijdelijk vanuit Koninklijke Burgers’…
5 oktober 2023
We geven bij Burgers’ Zoo graag de voorkeur aan dieren die zelf hun jongen grootbrengen, zonder tuss…
6 september 2022
Gedragsonderzoek heeft soms het doel activiteiten van dieren te monitoren om hiermee iets over het w…
5 augustus 2019