Algen zijn echte buitenbeentjes in het plantenrijk. Ze hebben bijvoorbeeld helemaal geen vaatbundels, ze hebben geen bladeren, wortels of bloemen en maken dus ook geen zaden. Toch zijn ze heel functioneel.
Meestal kiezen we voor de achterpagina een plantenverhaal waar een aantrekkelijke bloem of plantvorm bij past zodat het plaatje uitnodigt tot lezen. Nu dus niet. We hebben nu gekozen voor een plant die overal van afwijkt: een alg.
Algen zijn echte buitenbeentjes in het plantenrijk. Ze hebben bijvoorbeeld helemaal geen vaatbundels, ze hebben geen bladeren, wortels of bloemen en maken dus ook geen zaden. Het zijn eigenlijk tamelijk eenvoudige planten waarvan we aannemen dat ze al heel lang op aarde voorkomen; langer dan bijv. de bloemplanten, varens of mossen. Ze worden wel primitief genoemd maar ik heb altijd wat moeite met dat woord omdat dat al gauw klinkt alsof het om iets minderwaardigs gaat. Maar ze hebben de strijd om het bestaan toch maar 1,5 miljard jaar overleefd! Ze blijken dus eigenlijk perfect te zijn aangepast. In zee maken algen 93% uit van het totale plantenleven. De soort die is uitgekozen is Caulerpa racemosa, één van de 8500 algensoorten die in zeewater groeien. Deze groene, tropische plant kan behoorlijk uitgroeien tot een dichte massa vlezige ‘stengels’ met talloze aftakkingen die bezet zijn met groene bolletjes. Met wat fantasie doen ze denken aan langgerekte trossen groene druiven (racemosa betekent ‘van trossen voorzien’).
In de Ocean hebben we achter de schermen een ‘algenfilter’ gebouwd. Het is een grote bak waarboven sterke lampen zijn aangebracht en waar water doorheen loopt dat afkomstig is van één van de grote aquaria waarin veel vis zit. Hierin wordt dus veel afval geproduceerd waarvan een deel oplosbaar is en met het water wordt meegevoerd. De bedoeling is dat dit vuile water mede gereinigd wordt door algen die in de algenfilter groeien: Caulerpa’s dus.
Die halen voor ons veel ongewenste stoffen uit het water en groeien er prima op. Maar vervolgens heb je massa’s alg die je weer kwijt moet! Natuurlijk kun je ze gewoon oogsten en weggooien maar dat is ergens toch wel jammer. Maar wie eet die zoute planten? In het aquarium worden Caulerpa’s makkelijk een plaag omdat vrijwel geen dier ze eet. Bij Caulerpa racemosa worden de ‘druifjes’ nog wel afgeplukt door doktersvissen maar de ‘stengels’ worden nauwelijks aangekeken.
Botanische tuin
Naast dieren vind je in de leefwerelden van Burgers' Zoo ook een enorme diversiteit aan uiteenlopende en zeldzame planten. Burgers' Zoo mag zich naast een dierenpark dan ook een botanische tuin noemen.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024