De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast de twintig jaar oude gouden horsmakrelen en de barracuda’s aanvulling nodig. Echter, de barracuda’s laten aanvulling niet toe: kleinere vissen zouden worden aangevallen. De optie om de barracuda’s in het haaienbassin te zetten is overwogen, maar dan zou het individueel voeren van de haaien onmogelijk worden. Dus is besloten dat de barracuda’s Burgers’ Zoo gaan verlaten en gelukkig wilde Blijdorp in Rotterdam ze graag hebben. De barracuda’s van nu kwamen in 2014 als vissen van 20-30 cm lang uit het aquarium van Kopenhagen. Een maatje dat prima te vervoeren was, maar nu zijn ze een meter langer. Hoe pak je dat aan?
Barracuda’s kunnen zo heerlijk relaxed in het water stil hangen, maar ze kunnen ook versnellen als een Ferrari. Daarnaast hebben barracuda’s een erg gevoelige huid met kleine schubben. Twee redenen die het nog niet eenvoudig maken om deze lange vissen zonder beschadiging te vangen en te vervoeren. Verschillende opties zijn binnen het Ocean-team besproken: 1) het vangen met een schepnet tijdens het voeren; 2) het plaatsen van een groot staand net in het bassin en zo de ruimte steeds kleiner maken; 3) het vangen met een haak en lijn. Al deze methodes brengen helaas het risico met zich mee op grote beschadigingen. Het aquarium van 600.000 liter tot een heel klein laagje laten leeglopen, gaf vooral logistieke uitdagingen. Een idee om de dieren te verdoven was een interessante optie. Een lichte verdoving zou de mogelijkheid geven om de barracuda’s zonder al te veel stress en beschadiging te verplaatsten. De eerste gedachte was om verdoving in het voer te doen. Na overleg met verschillende dierenartsen in Europa en Amerika bleek dit geen veilige optie te zijn. Hoeveel verdoving moet je geven? En hoe zouden de andere barracuda’s op een half verdoofde soortgenoot reageren? We wilden ze één voor één verdoven in een klein bassin. Maar hoe krijg je ze in dat kleine bassin?
Het plan: we hangen een ‘emmer’ van twee meter doorsnede schuin in het water en leren de dieren zelf de emmer in te zwemmen en daar te eten. Als ze daaraan gewend zijn, kantelen we de emmer om en je hebt het dier gevangen. Goed plan: en nu de uitvoering nog! Een trainingsschema werd ontworpen en uitgerold. En binnen een aantal maanden waren al verschillende barracuda’s gewend aan de nieuwe routine. Zo werd het eerste dier gevangen in de ‘emmer’, verdoofd en vervoerd naar Blijdorp in een transporttank van 2,4 meter doorsnede. Deze handelingen (vangen, verdoven, vervoeren) werden bij de andere dieren herhaald.
In de ‘Kleine Oceaan’ zijn binnenkort draadvinmakrelen te bewonderen. Deze dieren zitten al 1,5 jaar achter de schermen en groeien goed op. In een volgende ZieZoo komt zeker een stuk over deze fraaie vissen!
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024
Koninklijke Burgers’ Zoo kweekt succesvol met eierleggende tropische haaiensoort: uit DNA-onderzoek…
15 februari 2024