In ons park leven honderden bijzondere diersoorten. In het kader van Europese populatiemanagementprogramma’s voor bedreigde diersoorten vinden regelmatig uitwisselingen van dieren plaats tussen dierenparken verspreid over heel Europa (en soms zelfs daarbuiten). Er komt behoorlijk wat kijken bij het plannen en organiseren van zo’n transport en natuurlijk spelen het natuurlijke gedrag en de specifieke eigenschappen van een diersoort ook een grote rol in het proces. In deze serie lichten we er een aantal bijzondere diertransporten uit. Deze keer: de giraffe.
Burgers’ Zoo en natuurlijk ook het ontvangende dierenpark willen dat het transport vlot, zonder stress en met zo min mogelijk ongemak verloopt. Het dier moet ook volledig gezond zijn. Om dit te bereiken moeten er veel dingen geregeld worden. Bij giraffen voeren we standaard een uitgebreid parasitair en bacterieel onderzoek van de ontlasting uit. Tevens weten we de hele geschiedenis van het dier (ontwormingen, gezondheidschecks, behandelingen en eventueel specifiek gedrag van dit dier) en delen dit met het ontvangende dierenpark. Bij een dergelijk transport komt een uitgebreide papierwinkel kijken en het transport wordt nauwgezet gevolgd en geaccordeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA). Voor Rothschild-giraffen, de ondersoort die in ons park te bewonderen is, geldt daarbij dat we geen CITES-papieren hoeven aan te vragen.
In het geval van een giraffe valt één lichamelijk aspect natuurlijk meteen in het oog: de enorme lengte van deze bijzondere zoogdieren! Mannetjes kunnen wel 5,5 tot 6 meter lang worden; vrouwtjes blijven meestal iets kleiner. Gespecialiseerde transporteurs van dierentuindieren hebben een speciale trailer gebouwd van maar liefst zes meter hoogte. Op het moment dat de giraffe in de trailer staat, kan de transporteur het bovenste deel van de trailer laten zakken tot vier meter hoogte, wat de maximale rijhoogte is in ons land. Denk daarbij ook aan alle bruggen waar het transport onderdoor moet kunnen rijden. Voor de giraffe is dat geen probleem, want het dier strekt zijn nek normaal gesproken ook niet continu uit tot de maximale lengte. En op momenten dat er op een eventueel wat langere reis een rustpauze wordt genomen, wordt de hoogte sowieso weer op zes meter teruggezet. De meeste giraffen gaan bovendien op transport wanneer ze nog jong zijn en nog niet uitgegroeid. Het transport gaat dan veel makkelijker.
Een algehele narcose bij giraffen is erg spannend. Giraffen hebben namelijk met hun enorme lichaam een groot hart dat het bloed door het lichaam moet rondpompen tot aan de hersenen. Vanwege de lange nek is de afstand tussen hart en hersenen behoorlijk groot bij een giraffe, waardoor er een extreem hoge bloeddruk is vereist om de hersenen van zuurstof te voorzien. Bij een narcose zorgt die bloeddruk voor complicaties, wanneer het hoofd plotseling ter aarde zou vallen. We houden het hoofd tijdens een narcose daarom ook zo hoog mogelijk (meestal op een schuine ladder). Deze omstandigheden waar we rekening mee moeten houden, maken een operatie van een giraffe dan ook een risicovolle taak.
Gelukkig hoeven de giraffen in ons park voorafgaande aan het transport niet verdoofd te worden. We hebben een speciale lange, smalle gang gebouwd, waardoor de giraffe richting de openstaande trailer aan het einde van die gang loopt. Eén van de dierverzorgers rijdt heel langzaam en rustig met een heftruck met daarop een grote rechthoekige plaat achter de giraffe aan, zodat het dier langzaam maar zeker rustig richting de trailer wandelt. Bij sommige transporten is het ons zelfs gelukt om een giraffe binnen tien minuten in de trailer te krijgen. Tijdens het transport houden we luiken open voor voldoende verse lucht en in de trailer ligt voldoende hooi voor de reis. Tijdens de rijpauzes krijgt het dier water. Eenmaal in de trailer lijkt het transport van een giraffe verder behoorlijk op dat van een paard dat bijvoorbeeld van de manege naar een weiland wordt gebracht. Alleen de hoogte verschilt dus nogal!
Bekijk hier beelden over het transport van een giraffe!
Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten onze dierverzorgers in de stal een pasgeboren Rothschil…
9 februari 2024
Rothschildgiraffen zijn voor veel mensen charismatische dieren. De sierlijke evenhoevige herkauwers…
15 december 2022
Giraffen zijn zonder meer iconische dieren, maar vreemd genoeg is er naar verhouding weinig onderzoe…
23 april 2020