Bij het ontwerp van een modern dierverblijf wordt eerst heel goed gekeken naar het natuurlijke gedrag van de diersoort die in dat verblijf wordt gehuisvest. Waar heeft het dier behoefte aan? En kan het dier zich bijvoorbeeld ook even terugtrekken? Dieren die van oorsprong in een tropisch regenwoud voorkomen, moeten van een verwarmd binnenverblijf gebruik kunnen maken, zodra het buiten te koud wordt. Daarnaast proberen we het natuurlijke gedrag van dieren te stimuleren door hen te verrassen met diverse vormen van gedragsverrijking. Deze keer: wat hebben magneten en panters met elkaar te maken?
Sri Lanka panters zijn solitaire dieren. Alleen in de paartijd komen mannetje en vrouwtje kortstondig bij elkaar. Niet lang daarna gaan beide dieren ieder weer hun eigen weg. Het territorium van een mannetje overlapt in het wild meestal de territoria van verschillende vrouwtjes. Panters markeren de grenzen van hun territorium met behulp van mest, urine en het afzetten van geuren door hun kop of poten langs bomen, stenen of struiken te halen. Ook brengen ze regelmatig krabsporen aan, meestal op boomstammen die duidelijk in het zicht staan. Als vrouwtjes krols zijn, zoeken de mannetjes toenadering.
Panters en luipaarden zijn dezelfde diersoort. In het Nederlandse taalgebruik noemen we de dieren die in Afrika leven meestal luipaarden en de dieren die in Azië voorkomen panters. In veel andere talen wordt dit onderscheid echter niet zo strikt gemaakt. Omdat de panter/luipaard een relatief groot verspreidingsgebied kent, bestaan er diverse ondersoorten. Bij de meeste ondersoorten zien we dat panters hun prooien regelmatig hoog in een boom slepen, vooral in gebieden waar veel concurrentie van andere roofdieren bestaat. Op Sri Lanka komen geen grote roofdieren voor die een bedreiging vormen voor de Sri Lanka panters, dus deze ondersoort van de panter vertoont dit gedrag zelden.
In Burgers’ Zoo beschikken we over een groot binnenverblijf dat uit verschillende delen bestaat, zodat we panters gescheiden van elkaar kunnen houden. Buiten de paartijd kan een ontmoeting tussen een mannetje en vrouwtje namelijk ronduit agressief verlopen! Aan dat binnenverblijf zijn drie verschillende buitenverblijven gekoppeld: een groot buitenverblijf voor de schermen en twee andere buitenverblijven achter de schermen. In deze verblijven proberen we op verschillende manieren met gedragsverrijking het natuurlijke gedrag van de panters te stimuleren.
Soms hangen we een vleesbout aan een touw op aan een boom in het verblijf, of op een rotsblok. De panter is dan lange tijd bezig om de vleesbout los te rukken, of er al hangend het vlees van af te knagen. Een andere vorm van gedragsverrijking passen we toe in de vorm van magneetkasten. Dit zijn kleine kastjes die niet zichtbaar voor de bezoekers op verschillende plekken in het verblijf zijn gemonteerd. De kastjes worden met kleine stukjes vlees gevuld in de ochtend en afgesloten met behulp van magneten. Op telkens afwisselende tijden springen de kastjes één voor één open, zodat de panter getriggerd wordt om op tijd bij een open kastje te komen, waar een lekker hapje wacht. Zo houden we de panter extra alert en scherp en stimuleren we het natuurlijke, onderzoekende jachtinstinct.
Bekijk hieronder een video over gedragsverrijking bij de panters
26 juli 2023
Voor veel bedreigde diersoorten zijn Europese fokprogramma’s in het leven geroepen, waaraan alle led…
8 maart 2022
Dierenarts Henk Luten ent donderdagochtend 11 november 2021 het negen weken oude Sri Lanka panter te…
11 november 2021