De drie Caribische zeekoeien genieten pal voor de grote ruit van een speciale traktatie ter gelegenheid van het vijfjarige jubileum van Burgers’ Mangrove: een bos malse takken met verse bladeren. Het Arnhemse zoutwater vloedbos, geïnspireerd op het natuurgebied dat Koninklijke Burgers’ Zoo al ruim dertig jaar in Belize beschermt, heeft opvallende ontwikkelingen doorgemaakt.
In het prille vijfjarige bestaan van Burgers’ Mangrove is er tot tweemaal toe een Caribische zeekoe ter wereld gekomen. Het tweede jong dat op 30 december 2021 is geboren, verblijft de komende jaren nog met de twee ouderdieren in het Arnhemse dierenpark. De geboorte werd live gefilmd en deze zeldzame beelden gingen de hele wereld over. Het jong is een vrouwtje en was op 30 juni 2022 precies een half jaar oud.
2017
2022
Wenkkrabben paren in holletjes op de moddervlakte, waarna de vrouwtjes bevruchte eipakketten produceren. Dit zijn minuscule trosjes eieren, die het vrouwtje onder haar buikschild bijeen houdt en die ze telkens van vers water voorziet en voortdurend schoon maakt. Na circa anderhalf tot twee weken spurten de vrouwtjes naar het water om de eitjes af te zetten, die snel daarna uitkomen als piepkleine larfjes. Achter de schermen van de Mangrove heeft Burgers’ Zoo succesvol gekweekt met deze larfjes: verscheidene nakomelingen zijn nu op de moddervlakte voor de schermen te spotten.
2017
2022
De voorplanting van diverse vlindersoorten verloopt succesvol in de Mangrove. Hetzelfde geldt voor een aantal vogel- en reptielensoorten, zoals blauwe suikervogels, violetorganisten, blauwe grondduiven, kuifbobwhites, bruine basilisken en Allison anolissen. Ook verschillende cichlidensoorten planten zich zeer voorspoedig voort in het zeekoeienbassin: regelmatig hebben collega-dierenparken vissen ontvangen uit Arnhem.
2017
2022
Het zeekoeienbassin bestaat uit zoet water, terwijl de moddervlakte met de wenkkrabben en de aangrenzende poel met mangrovekwallen voorzien worden van zout water. Tweemaal per etmaal wordt het in het zoutwatergebied eb en vloed dankzij een getijdesysteem dat we hebben geïnstalleerd. Dit soort getijdebassins worden vrijwel nergens in dierenparken gebouwd in deze omvang, dus het blijft pionierswerk. Het systeem werkt naar verwachting.
Mangroveplanten groeien net als in de natuur relatief langzaam. Ten opzichte van de start vijf jaar geleden is het mangrovebos echter flink gegroeid. Bijzonder is daarbij dat ook uit de peulen van mangrovebomen uit de oude mangrove in Burgers’ Zoo inmiddels volwaardige mangroveboompjes zijn uitgegroeid. Bij de zwarte mangrove in de Mangrove is door de Universiteit van Wageningen zelfs voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat twee planten uit één zaadje zijn gegroeid.
Aan deze boreling had de ooievaar flink te tillen: een pasgeboren zeekoe weegt zo’n 18 tot 25 kilo!…
17 januari 2024
Op 20 september 2023 is er een Caribische zeekoe geboren in Burgers’ Zoo Caribische zeekoeien leven…
20 september 2023
De vieroogvis (Anableps anableps), ook wel vieroog genoemd, is terug in de Mangrove. Deze vissen ken…
19 september 2023