Pinguïns spreken tot de verbeelding van veel mensen. Misschien omdat ze, net als wij, rechtop lopen, al lijkt dat niet zo gemakkelijk te gaan.
Maar ze zijn heel erg thuis in het water en het is een genot ze daar te zien zwemmen. Daar kunnen Pieter van de Hoogeband en Inge de Bruin, hoe goed ze ook zwemmen, niet tegenop! Niet voor niets zijn ze dan ook in de meeste dierentuinen wel te zien, ook bij ons. Je kunt ze niet missen, want ze hebben een zeer opvallende plaats bij de ingang. Als je door de toegangscontrole bent is dat het eerste wat je ziet (en ruikt!).
Zwartvoetpinguïns zijn het meestal. Dat is een soort die goed tegen kou, maar ook tegen warmte kan.
Het gaat goed met onze pinguïns. Ze krijgen elk jaar jongen en van de broedhokjes wordt druk gebruik gemaakt. Maar hun terrasvormige verblijf werd pas geopend nadat de nieuwe ingang was gebouwd. Vóór die tijd hadden we een tijdlang helemaal geen pinguïns en daarvoor... Oudere bezoekers zullen zich nog herinneren dat we vroeger ook pinguïns hadden. Dat was lang voordat Bush en Desert gebouwd werden, ongeveer op de plaats waar nu de Desert is.
Daar waren, helemaal in de stijl van onze toenmalige dierentuin, dierenverblijven met veel kunstrotsen. Er waren leeuwenterrassen, een diepe kuil waarin de laatste jaren tijgers leefden, een grote ijsberenkuil en ten noorden van dit complex een groepje kleinere verblijven. Daar leefden in de loop der jaren vele diersoorten. Misschien herinnert u zich nog de Maleise beren, de hyena's, de zeeleeuwen en ook de pinguïns.
Het was wat je noemt een 'waterrijk' verblijf. Zoals u op de foto kunt zien was er centraal een groot waterbassin en daarbuiten een gedeelte waar de vogels op het droge konden. Daar hadden ze ook broedrotsjes, al waren die niet zo opvallend in het verblijf te zien als de tegenwoordige. Er zijn niet veel foto's meer van dit oude verblijf, maar degene die we hier laten zien is interessant, omdat hij waarschijnlijk genomen is toen de dierentuin nog niet zo oud was. De bomen zijn nog betrekkelijk klein!
Alle oude verblijven in dit gedeelte van de dierentuin werden gesloopt, maar op enkele plaatsen kun je toch nog delen van deze verblijven terugvinden. Over het oude ijsberenverblijf hebben we al eens verteld, maar nu gaat het om die broedrotsjes. Die zijn er namelijk ook nog! Om ze te zien moet u verderop in de dierentuin zijn en de Safaribrug op lopen. Vanaf het achterste deel van die overdekte brug hebt u een mooi uitzicht over de vlakte met de grote waterplas in het midden. In die plas zijn een paar eilandjes. Wat bonkige bouwseltjes, die dienen als broedhokjes voor de eenden. En die eilandjes ... u voelt het al aankomen ... zijn de oude broedrotsjes van de pinguïns!
In totaal acht zwartvoetpinguïns zijn uit het ei gekropen in Burgers’ Zoo. Arnhem, 6 april 2023 – Wa…
6 april 2023
In deze nieuwe reeks artikelen beschrijven we voorbeelden van camouflage in het dierenrijk. Er zijn…
5 januari 2023
Op dit moment zijn er geen livestreams. Na eerdere populaire livestreams bij de drachtige neushoor…
24 maart 2022