Het jaarthema van de Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) is ‘Planten op reis’. In dit stukje nemen planten ons echter in gedachten mee op wereldreis. Denk bijvoorbeeld eens aan Hawaï. Waarschijnlijk denkt u dan aan surfen en vulkanen, maar dikke kans dat u ook meteen de bloeiende hibiscus voor u ziet. Op elk Hawaï-shirt staan immers die bloemen afgebeeld! En denk eens aan India. Dan ziet u drukke straten of hindoeïstische tempels, maar mogelijk ook de lotusbloem, zeker als u ‘into yoga’ bent…
Wat een bloem ís en wat hij kan betekenen, zijn twee verschillende dingen. Botanisch gezien is een bloem natuurlijk het plantendeel waar de geslachtsorganen dicht bij elkaar staan. Maar een bloem kan ook een culturele betekenis hebben. Wist u dat veel landen een nationale bloem hebben, die de geschiedenis, cultuur en aard van de bevolking van het land symboliseert?
We doen even een rondje door de Bush, want een aantal van die nationale symbolen groeit daar!
Zo heeft Maleisië de rood bloeiende Chinese roos Hibiscus rosa-sinensis als nationale bloem. Volgens de Maleise overheid past de kleur bij de moed van het volk. Ze noemen de bloem 'Bunga raya', wat vrij vertaald 'vieringsbloem' betekent. Deze hibiscus symboliseert het vieren van eenheid in een multicultureel land. Wilt u 'm spotten in de Bush? Op het avonturenpad kunt u de bloemen zien hangen. De nationale bloem van Hong Kong kun je zelfs in de vlag terugvinden. Het is de orchideeënboom (Bauhinia x blakeana; feitelijk een hybride plant en daarom de ‘x’ in de naam). Volgens de vlaggenontwerpers staat die bloem voor beweging, democratische energie en harmonie. De exacte soort hebben we niet, maar onder andere kunt u de Bauhinia's in de Bush bijvoorbeeld spotten bij het rijstveld.
Eén van de maar liefst drie nationale bloemen van Indonesië is de Jasminum sambac, de geurende jasmijn, oftewel de 'melati'. Die staat onder andere voor de harmonie tussen alle levende wezens. In Indonesische architectuur vind je de gestileerde bloem regelmatig terug en ook in Indonesische literatuur staat de melati symbool voor onder meer liefde, hoop, voorspoed en geluk. Zelf de jasmijn zien en ruiken? In het Aziatische deel van de Bush kunt u ‘m op meerdere plaatsen vinden.
Duurzaam wereldreisje
Zo kan de plantenwereld van Burgers’ Bush enorm tot de verbeelding spreken. Dit ecodisplay is natuurlijk een mooie nabootsing van het regenwoud, maar het is ook een plantencollectie waarvan een deel van de planten dit soort culturele betekenissen bij zich draagt. De geurende jasmijn betekent voor een Arnhemse jongen misschien iets anders dan voor een Indonesische bezoeker. De lotus betekent voor een honkvaste Amsterdammer wellicht iets anders dan voor een Achterhoeker die terugdenkt aan zijn vakantie in India. Maar wat uw achtergrond ook is, voor zo'n wereldreisje bent u altijd welkom in onze Bush. En dat is nog duurzaam ook. Skip het vliegtuig en kom bij ons wandelen van Azië, via Afrika, naar Latijns-Amerika!
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024