De ringstaartmaki’s behoren tot de zogenoemde ‘halfapen’. Dit zijn primaten met oorspronkelijkere kenmerken dan de hoger ontwikkelde primaten, zoals bijvoorbeeld chimpansees of laponders. De meeste soorten halfapen hebben zich ontwikkeld op het eiland Madagaskar, maar er komen ook halfapen op het Afrikaanse vasteland en in Azië voor. Malagassische halfapen worden in het Nederlands soms ‘maki’s’ of ‘lemuren’ genoemd. In Burgers’ Zoo leeft naast de ringstaartmaki nog een halfapensoort, de zwarte maki. Daar delen de ringstaartmaki’s hun verblijf mee.
In de droge bossen van Madagaskar kan het ’s nachts bitterkoud worden. ‘s Ochtends draaien de ringstaartmaki’s daarom hun buik naar de aangenaam warme ochtendzon en spreiden ze hun armen. Ze warmen lekker op in de zon! Dit gedrag zie je ook in de dierentuin vaak, vooral als in het wat koelere jaargetijde de zon eens plotseling te voorschijn komt. Door dit ‘aanbidden van de zon’ werden de ringstaartmaki’s vroeger op Madagaskar als heilige dieren beschouwd.
De paartijd bij ringstaartmaki’s is bijzonder kort: elk vrouwtje is slechts één of twee dagen per jaar vruchtbaar! Bovendien is de vruchtbare periode van alle vrouwtjes ook nog goed op elkaar afgestemd. In de natuur valt de paartijd in juni/juli en in Europa juist in november/december, omdat de paartijd op het noordelijk halfrond een half jaartje verschoven is. Omdat bij ringstaartmaki’s de vrouwtjes duidelijk dominant zijn, kunnen de mannetjes weliswaar goed hun best doen om indruk te maken op de vrouwtjes en onderling vechten, maar het zijn toch altijd de vrouwen die kiezen met wie ze paren
Voor diersoorten die zich op eilanden hebben ontwikkeld, vormen door mensen geïmporteerde dieren- en plantensoorten vaak een probleem, zo ook voor de ringstaartmaki’s. Op Madagaskar eten ze in een deel van hun verspreidingsgebied de vruchten en bladeren van de witte mimosaboom, die recent door mensen is aangeplant. De halfapen worden er echter ziek van. Op het ogenblik probeert men deze boom in het verspreidingsgebied van de maki’s weer uit te roeien.
Tot een paar jaar geleden waren ringstaartmaki’s de minst bedreigde halfapensoort op Madagaskar. Inmiddels maken biologen zich wel zorgen over hun toekomst. De bevolkingsgroei op Madagaskar is heel groot, daardoor komen alle natuurgebieden daar in toenemende mate onder druk te staan.
In Burgers’ Zoo houden we een mannengroep ringstaartmaki’s. Europese dierentuinen hebben samen een fokprogramma voor deze halfapensoort opgezet, een zogenoemd ESB. Deze soort wordt veel gehouden in dierentuinen, in Europa leven zo’n 2.000 dieren in ongeveer 200 dierentuinen. De meeste dierentuinen met fokgroepen houden slechts één fokmannetje, omdat de mannen in de paartijd behoorlijk met elkaar kunnen vechten. Binnen de populatie in dierentuinen is er dus een mannenoverschot aan ringstaartmaki’s. Mannetjes onderling, zonder vrouwtjes om over in conflict te raken, kunnen het aardig met elkaar vinden. Ook onze vrijgezellen kunnen goed met elkaar opschieten.
De ringstaartmaki’s krijgen een menu van groenten en een beetje fruit te eten. Halfapen hebben de neiging om te dik te worden, dus letten de dierverzorgers goed op de voeding. De ringstaartmaki’s delen hun verblijf met de zwarte maki’s. Zij hebben één buitenverblijf, twee binnenverblijven die ook het publiek kan zien en diverse binnenverblijven achter de schermen tot hun beschikking.