Plek in het dierenrijk

Groene leguanen zijn flinke hagedissen. Ze worden geregeld tot 1,5 meter en soms zelfs tot 2 meter lang. Als hagedissen zijn watervaranen, gekko’s, anolissen en basilisken hun nauwste familie in Burgers’ Zoo. Al deze hagedissen behoren uiteraard tot de groep van de reptielen.  

Eigenschappen van de Groene leguaan

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Mannetjes leguanen hebben een heel kenmerkend dreiggedrag: ze knikken in een afgehakte beweging meerdere keren met hun hoofd. Daarbij komt ook hun grote keelflap mooi in de schijnwerper.

Wist u dit al over groene leguanen?

  • Bij de volwassen dieren kun je vrij gemakkelijk het verschil tussen mannetje en vrouwtje zien. De mannetjes zijn forser gebouwd, hun keelflap is veel groter en de stekels op hun nek en rug zijn duidelijk langer en dikker.
  • Groene leguanen zijn niet altijd groen. Ze kunnen ook donkergrijs of blauwgroen zijn. En sommige mannetjes worden in de paartijd oranje op hun kop. Enkele dominante exemplaren worden zelfs over heel het lijf oranje en blijven ook buiten het paarseizoen langer oranje.
  • Acht jaar is in de natuur een mooie leeftijd voor een groene leguaan; maar in een dierentuin kan hij een stuk ouder worden, wel ongeveer twintig jaar.
  • Groene leguanen worden in Europa en de Verenigde Staten veel als huisdier gehouden. Gelukkig zijn dat meestal gekweekte dieren en geen leguanen die in de natuur gevangen zijn. Maar deze hagedissen worden nogal groot, en ze hebben specifieke zorg nodig. Ze zijn dus geen makkelijke huisdieren. Dierentuinen weten dat de eigenaren nog wel eens van hun leguaan af willen, want ze krijgen ze regelmatig als cadeau aangeboden…
  • In sommige landen worden groene leguanen op farms gekweekt, voor hun vlees en hun leer.
Over de voortplanting

Over de voortplanting

In de paartijd proberen de grootste en stoerste mannetjes de beste plekken in een boom voor zich op te eisen. Daar in hun mini-territorium geven ze een show door te knikken en proberen ze zo vrouwtjes aan te lokken. Uit klieren aan de onderkant van de dijen scheiden ze een geurtje af, dat ze over takken, rotsen en zelfs over de vrouwtjes heen smeren. Bij de paring bijt het mannetje het vrouwtje vaak in de nek. Het vrouwtje kan het sperma opslaan en er nog enkele jaren na de paring eitjes mee bevruchten. Het vrouwtje plaatst haar eieren in een kuil, daarna vindt er geen broedzorg meer plaats.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Groene leguanen zijn een belangrijke prooi voor allerlei soorten grote roofvogels. Die vallen de leguanen aan, als ze op een zonnig takje liggen te rusten. De leguaan heeft meerdere manieren om aan zijn belager te ontsnappen: hij heeft een goede camouflagekleur en valt daarom niet zo op. Hij kiest daarnaast zijn ligplaats slim. Hij gaat namelijk het liefst op een tak boven het water liggen, dan kan hij zich bij bedreiging in het water laten plonzen. En in geval van hoogste nood kan hij ook een stuk staart afgooien, als afleiding voor de roofvogel.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Groene leguanen zijn vrij algemeen voorkomende dieren. In veel landen worden ze gevangen om hun vlees. In sommige streken van Midden-Amerika wordt vooral op de vrouwtjes gejaagd vlak voordat ze eieren leggen; dan heb je de eieren en het vlees in één keer. Op drachtige dieren jagen is uiteraard een nogal kortzichtige omgang met natuurlijke hulpbronnen, want op die manier kan een populatie bijzonder slecht herstellen omdat de jonge aanwas ontbreekt.

  • <

    <Onbekend >

    >
  • <

    <Niet bedreigd >

    >
  • <

    <Bijna bedreigd >

    >
  • <

    <Kwetsbaar >

    >
  • <

    <Bedreigd >

    >
  • <

    <Ernstig bedreigd >

    >
  • <

    <Uitgestorven in het wild >

    >
  • <

    <Uitgestorven >

    >
De groene leguanen in de Bush

Het is niet heel gemakkelijk om de groene leguanen in de Bush te ontdekken. Het zijn goede klimmers, die vaak op boomtakken of bovenop dracaena’s liggen. De meeste bezoekers zien alleen maar een leguaan, als die toevallig eens hun pad kruist.

Leguanen zijn koudbloedige dieren. Ze hebben warmte nodig om optimaal te kunnen functioneren, daarom warmen ze graag op een zonnig plekje op. In de Bush hebben we op verstopte plekken UV-lampen en warmtestralers hangen, zodat de leguanen goed aan hun trekken komen.