Californische pijpbloem

Deze pijpbloem groeit vanuit zijn wortelstokken en wordt al klimmende zo’n anderhalve meter hoog. Er zijn ook exemplaren bekend die uitlopers maken van meer dan zes meter, maar vaker blijft hij vrij klein en compact. Hij heeft mooi frisgroene en ovale bladeren en schitterende kleine bloempjes. De bloeiwijzen zijn romig geel van kleur, met paarse of donkerrode strepen. Hij is gebogen als een klein pijpje en hangt aan een gekromde twijg aan de hoofdstengel. Als de bloemen bestoven worden, produceert de plant kleine groene vruchten met zaden erin.

Eigenschappen van de Californische pijpbloem

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

De uitlopers van deze Californische pijpbloem sterven in de winter af. De plant overwintert dan op zijn wortelstokken en loopt in de lente opnieuw uit. Hij heeft kleine bladeren en groeit (zeker voor een klimmende pijpbloem) compact. Hij kan er prima tegen om enigszins in de schaduw te groeien, maar ook zon kan hij goed hebben. Vaak vind je deze pijpbloemsoort op wat vochtiger plaatsen, zoals aan rivieroevers of op beschutte plekken, waar hij niet snel uitdroogt.

Wist u dat?

  • De Californische pijpbloem is endemisch in Californië. Dat betekent dat hij alleen maar daar voorkomt en dus kenmerkend is voor dat beperkte gebied.
  • Deze soort behoort tot de familie van de pijpbloemen, een familie met meer dan 400 soorten. In de Desert hebben we maar één soort pijpbloem, maar in de Bush hebben we er wel meer dan tien. Daar komt zelfs een pijpbloem voor met een bloeiwijze die wel 40 centimeter groot kan worden, de Aristolochia grandiflora.
  • Pijpbloemen zijn vaak giftig, maar de rupsen waarvoor de betreffende pijpbloem de waardplant is, hebben geen last van dat gif. Sterker nog, die rupsen worden vaak zelf giftig van het eten van hun waardplant, waardoor ze minder worden opgegeten door vogels.

Plant-dier-relatie

Het is een waardplant, deze Californische pijpbloem, en wel voor de vlindersoort Battus philenor hirsuta. Sterker nog, deze vlindersoort heeft alleen maar deze pijpbloem als voedsel, dus hij is van de pijpbloem afhankelijk. De Aristolochia californica is een goede een vlinderlokker in het algemeen. Bijen trekt hij echter niet aan en ook is hij niet aantrekkelijk voor grote zoogdieren om aan te knabbelen, omdat die niet goed tegen het gif kunnen dat de plant in zich draagt.

Gebruik door de mens

Net als veel andere Aristolochia’s is ook deze Californische pijpbloem giftig. Er is dan ook, behalve als sierplant, geen toepassing voor de mens bekend.

Bedreiging & bescherming

Bedreiging & bescherming

Deze pijpbloemsoort is niet geëvalueerd volgens de criteria van de IUCN Rode Lijst. Hij komt voor in de staat Californië, maar wordt ook als tuinplant verkocht. Het is moeilijk te zeggen of hij momenteel in gevaar is of niet. Het lijkt erop dat de populatie niet dusdanig snel vermindert dat er actie ondernomen dient te worden. Maar zo lang de pijpbloem niet geëvalueerd is, is het moeilijk daar duidelijkheid over te geven.

De Californische pijpbloem in Burgers’ Desert

De Californische pijpbloem in Burgers’ Desert

Er is één plaats waar deze pijpbloem te vinden is in de Desert en dat is aan de zijkant van het verblijf waar de prairiehonden en de pekari’s in zitten. Als je aan de voorkant van het verblijf staat, neem je het pad naar links, dat (met een slinger) om het verblijf heen loopt. Net voordat je aan de zijkant weer het verblijf in kunt kijken, zie je rechts van je de Californische pijpbloem groeien, gedragen door een struik. Hij valt niet heel erg op, want de plant is slechts één à anderhalve meter hoog en de bloemen zijn ook slechts 4 centimeter groot. Maar het is de moeite van het zoeken waard, want ze bloeien zeer delicaat!