Uiterlijke kenmerken

De Joshua tree is een boomvormig groeiende yucca-soort en zelfs de grootste van deze ook ‘palmlelies’ genoemde plantengroep. In de natuur kan hij tot 15 meter groot worden, als tuinplant zie je doorgaans kleinere exemplaren tot 2,5 meter. Typerend en vrij ongewoon voor een yucca zijn de vertakkingen die de plant haar naam geven. Naar het westen trekkende Mormonen vernoemden deze yucca naar de vroege profeet Joshua, omdat de plant eruit ziet alsof hij zijn ‘takken-armen’ naar God in de hemel heft.

Eigenschappen van de Joshua tree

Bijzondere aanpassingen en leefomgeving

Bijzondere aanpassingen en leefomgeving

Zoals bij yucca’s gebruikelijk stoot de Joshua tree zijn oude bladeren niet af. Deze dorre bladeren vormen een prima bescherming van de stam, zowel tegen kou als tegen teveel UV-instraling. De langwerpige groene bladeren zijn vrij dik en hard en daarmee beter bestand tegen zoninstraling en droogte.

Wist u dit al over de Joshua tree?

  • Joshua trees maken een flink wortelwerk aan; zowel diep als ook horizontaal. In een onderzoek stootte men nog 11 meter van het dichtstbijzijnde exemplaar op wortels van die soort.
  • Joshua trees groeien langzaam. Na een iets snellere start, redden ze nog geen 4 cm hoogtegroei per jaar. Dat betekent dat flink grote Joshua trees enorm oud moeten zijn. Biologen denken dat hij honderden jaren oud kan worden. Zeker weten we dat niet. Want doordat de stam anders opgebouwd is dan bij onze Nederlandse bomen, is jaarringen tellen helaas geen optie.
  • De woestijnnachthagedis Xantusia vigilis schuilt heel graag tussen de dode bladeren van Joshua trees. Daar vangt hij ook insecten. Ecologen hebben recent uitgezocht dat deze specialistische hagedis in woestijnstukken waar geen Joshua trees meer staan (bijvoorbeeld door een eerdere brand), ook succesvol in andere yucca’s kan schuilen.
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

Voor de bestuiving zijn yucca’s afhankelijk van motten die hun levenscyclus helemaal hebben afgestemd op de bloei van de planten. Elke soort yucca werkt bovendien samen met één specifieke soort yucca-mot. Voor de Joshua trees is dit Tegeticula synthetica. De vrouwelijke mot bestuift gericht de bloemen van Joshua trees door balletjes pollen van één Joshua tree naar de andere te brengen. Dan legt ze ook haar eieren in het vruchtbeginsel. De rupsen die uit de eieren komen, eten van de groeiende vruchten. Maar ze eten gelukkig nooit alle zaden op die in de vrucht rijpen. Om te verpoppen, kruipen de larven de grond in, waar ze langer dan een jaar in rust blijven voordat ze zich binnen een aantal weken in de pop tot mot ontwikkelen. Het geheel moet erg goed zijn afgestemd met de Joshua Tree, die een korte periode tussen februari en april bloeit, maar dat niet jaarlijks doet.

Gebruik door de mens

Gebruik door de mens

Door de First Nation - bevolking werden de oude bladeren van de Joshua Tree gebruikt om er sandalen van te vervaardigen en manden te vlechten. Ook werden de vruchten gegeten. Tegenwoordig speelt de plant,  door haar uniek en karakteristiek uiterlijk, een grote rol in het toerisme. Denk maar aan het beroemde Joshua Tree National Park in Californië, dat zijn naam aan deze yucca dankt. De Joshua tree is dan ook op veel souvenirs afgebeeld, van postkaarten tot t-shirts.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Zowel de westelijke als de oostelijke variant van de Joshua tree – er is discussie of het om eigen (onder)soorten gaat - geldt momenteel als niet bedreigd. De klimaatverandering heeft zijn uitwerkingen op de Joshua trees, vooral omdat de mot niet zo goed tegen de toenemende hitte is toegerust. De voortplantingsresultaten schijnen af te nemen; in de koele zones van zijn verspreidingsgebied, zoals in grotere hoogtes, ontbreekt weer de mot helemaal en plant de Joshua tree zich alleen ongeslachtelijk voort via uitlopers. Op de langere termijn is dit een risicovolle voorplantingsstrategie omdat zo de genetische variatie stagneert. De komende jaren heeft de Joshua tree echter vooral te maken met bosbranden als directe bedreiging.

De Joshua tree in Burgers’ Desert

De Joshua tree in Burgers’ Desert

Een aantal Joshua trees is geplant bij de drooggevallen rivierbedding. In tegenstelling tot sommige andere yuccasoorten bloeien ze bij ons helaas niet. Het juiste motje voor succesvolle geslachtelijke voortplanting zou in de Nederlandse woestijn sowieso jammer genoeg ontbreken.