Maarre…. er waren toch al gnoes?
Op dit moment zijn we druk bezig om het ‘oude safaripark’ om te bouwen tot een heuse Afrikaanse savanne. Inmiddels is ook de publieksgang voor het publiek geopend als de dieren wegens kou of gladheid niet naar buiten kunnen: een goede reden om Burgers’ ook hartje winter te bezoeken! Ook de dierencollectie wordt aangepast en onlangs ging één van de laatste wensen in vervulling: er kwamen witbaardgnoes! Maarre…. er waren toch al gnoes?
De jaarlijkse trek van de gnoes, ook wel wildebeesten genoemd, in het Serengeti Nationaal park in Tanzania en door zuidelijk Kenya is wereldberoemd. Honderdduizenden dieren volgen daarbij het regenseizoen en maken een cirkelbeweging over de oost-Afrikaanse savannes. Dit betreft witbaardgnoes, die ook te zien zijn op een enorme fotomontage op de achterwand van het nieuwe Auditorium. De gnoes die we in Burgers’ Zoo hadden, zijn blauwe gnoes, die in Zimbabwe en meer zuidelijk in Afrika voorkomen. Dit zijn twee ondersoorten van de gestreepte gnoe. Er is nog één andere soort: de witstaartgnoe uit zuidelijk Afrika. Maar we willen proberen om zoveel mogelijk diersoorten uit het gebied rond de Serengeti te laten zien.
Bij de gnoes bleek de juiste ondersoort in Europa aanwezig, maar we hadden weinig haast om de blauwe gnoes te vervangen door witbaardgnoes, want ‘er waren immers genoeg gnoes in Europa’. Daarom hebben we ons de afgelopen jaren geconcentreerd op soorten die moeilijker verkrijgbaar waren, zoals basterdgemsbokken, thomson gazellen, dikdiks en hartebeesten. Tot onze schrik ontdekten we deze zomer dat het met gnoes in Europa erg slecht ging. Aangezien gnoes niet erg bedreigd zijn en men vindt dat er mooiere antilopen zijn, heeft niemand binnen de Europese dierentuinen er veel aandacht voor, met als gevolg dat ze snel verdwijnen. Voor ons vormen witbaardgnoes met Grant’s zebra’s de kern van de savanne, net zoals in de Serengeti, en daarom zijn we snel begonnen om dieren op te sporen. Inmiddels zijn de eerste drie dieren ontvangen en we hopen dat er in de loop van 2006 meer zullen volgen.
De komst van de witbaardgnoes betekent tevens dat het afscheid van de blauwe gnoes er aan komt. Inmiddels is de fokman vertrokken naar een Franse dierentuin. Echter: hij heeft nog wel zijn sporen nagelaten, want kort na onze beslissing en zijn vertrek werden er niet minder dan drie kalfjes geboren….. Een bijzondere vorm van protest!
De gnoes op de safarivlakte zijn de oostelijke witbaardgnoes. Deze ondersoort zijn in de natuur honk…
16 juli 2018
De oplettende bezoeker heeft al gezien dat de gnoes vanwege een geboortegolf in de separatieren staa…
10 augustus 2016