Plek in het dierenrijk

Suikervogels zijn heel kleine vogels met prachtige kleuren en een lange, gebogen snavel. Wat dat betreft lijken ze wel op kolibries, maar daar zijn ze geen familie van. Omdat suikervogels net als kolibries vooral nectar eten, zijn ze in de loop van miljoenen jaren veel op elkaar gaan lijken. Dit fenomeen noemt men parallelle evolutie. Suikervogels behoren tot de ongeveer 250 leden tellende groep van de tangara’s. Hun nauwste familie in Burgers’ Zoo is daarmee de rode tangara in de Bush.  

Eigenschappen van de Blauwe suikervogel

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Deze vogeltjes hebben door hun lange snavel wat moeite om de veren op hun borst of nek schoon te houden; hun snavel is gewoon té lang om daar een poetsbeurtje uit te kunnen voeren! Suikervogels krabben zich daarom opvallend vaak met hun achterpoten en ze schudden ook vaak hun veren uit. 

Wist u dit al over blauwe suikervogels?

  • De mannetjes van deze soort zijn oogverblindend paarsblauw, de vrouwtjes zijn groen op de rug, met een lichtere borst en oranje in het gezicht. Jongen van beide geslachten lijken in het eerste levensjaar op wat flets gekleurde vrouwtjes.
  • De poten van de blauwe suikervogel zijn rood, in tegenstelling tot de suikervogelsoort die in Burgers’ Bush leeft. Deze heeft knalgele poten en heet purperen suikervogel.
  • De kleine suikervogel is klein maar dapper! Als hij overdag een rustende kleine uil spot, gaat het hele groepje deze nachtvogel pesten!
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Bij blauwe suikervogels is het de taak van het vrouwtje om het nest te bouwen en de eitjes uit te broeden. Als de eieren zijn uitgekomen, doen de jongen er nog twee weken over voordat ze het nest verlaten. Ze zijn ook dan nog niet meteen zelfstandig.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Blauwe suikervogels foerageren graag in groepjes, vaak zelfs in groepjes bestaand uit meerdere verschillende soorten vogels, vaak andere tangara’s. Wel een dozijn vogels trekt dan met elkaar op, op zoek naar voedsel in de kruinen van regenwoudbomen. Het handige van zo’n gemengde groep vogels is dat iedereen wel op gevaar let en tijdig waarschuwt, maar dat andere soorten tangara’s net iets anders eten en er daarmee minder voedselconcurrentie heerst.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Gelukkig is deze mooie vogelsoort niet bedreigd. Ze leven het liefst in tropische bossen, maar stellen geen al te hoge specifieke eisen aan hun bosgebied. Ze kunnen zich makkelijk aanpassen en komen ook in tuinen en langs bosranden voor. 

  • <

    <Onbekend >

    >
  • <

    <Niet bedreigd >

    >
  • <

    <Bijna bedreigd >

    >
  • <

    <Kwetsbaar >

    >
  • <

    <Bedreigd >

    >
  • <

    <Ernstig bedreigd >

    >
  • <

    <Uitgestorven in het wild >

    >
  • <

    <Uitgestorven >

    >

Nieuws over de Blauwe suikervogel

De blauwe suikervogels in de Mangrove

Doordat in Frankrijk een aantal van deze gesmokkelde vogels in beslag zijn genomen, kwam deze soort in de collectie van Burgers’ Zoo terecht. Qua habitat passen ze uitstekend in onze hal die het droog- en Mangrovebos van Midden-Amerika uitbeeldt. In dierentuinen worden deze vogels niet vaak gehouden. Men moet wel geluk hebben om ze te ontdekken, want ze zijn klein en  razendsnel!

De suikervogels pikken zelf vruchten aan en drinken nectar van bloemen. Als extra voedsel bieden we ze nectar in drinkbakjes aan.   

 

Foto: Andy Morffew (cc)